SOŠPg Bullova 2 SOŠPg Bullova 2

2015/16 Jedla zmena

2015/16 Jedla zmena

2015/16 Týždeň zdravej výživy
 
V týždni od 12. do 16. 10. prebiehali v priestoroch školy aktivity, ktoré nás mali upozorniť na problematiku zdravého stravovania – téma rezonovala na vyučovaní (napr. na hodinách nemčiny, biológie, atď.), ale aj počas veľkých prestávok. Keďže bol týždeň súťažný, niektoré triedy prejavili vítané nadšenie, iné mrkva, či ďalšia zelenina príliš neoslovila. Dúfame, že pre zúčastnené strany strávený čas predstavoval aspoň malé obohatenie a z „Nátierkového dňa“ neodchádzali s pocitom hladu. Daná forma desiatovej prestávky priniesla príjemný pocit medzitriedneho zdieľania. Najviac zaangažovanou skupinou v príprave 4 nátierok boli dievčatá zo IV. A. Recepty niektorých nátierok nezostali tajomstvom a môžu slúžiť ako inšpirácia na ďalší desiatový deň. Vďaka patrí aj triednym učiteľkám, ktoré svojich zverencov ochotne podporovali. V tejto súvislosti si zaslúži pozornosť pani prof. Varadínková, ktorá neváhala ohúriť svojich žiakov hereckým talentom pri ukážke reklamy na ovocie, resp. zeleninu. Odvážnym krokom tak dopomohla k víťazstvu a zdravej odmene svojej triede – III. AB. Samozrejme, žiadne podujatie sa nezaobíde bez šikovných dobrovoľníkov, čím patrí vďaka dievčatám zo IV. B a III. AB...

Vyhodnotenie:
1. miesto                  III. AB (54 bodov)
2. miesto                  II. C (53 bodov)
3. miesto                  I. BC (52 bodov)
4. miesto                  IV. B, I.  A (48 bodov)
6. miesto                  IV. A (40 bodov)
7. miesto                  III. C (18 bodov)
8. miesto                  II. A (14 bodov)
9. miesto                  IV. C (5 bodov)
 
Kompletný zoznam aktivít:
Pondelok – Maskot triedy; Jablková pyramída
Utorok – Tarzania dráha; súťaž v jedení cottagecheese
Streda – Nátierkový deň; Pitná fontánka
Štvrtok – Čo moje telo konzumuje; Ochutnávka
Piatok – Reklama na ovocie, zeleninu

Maskot triedy – každá trieda dostane „zeleninový balíček“ a špajdle, z ktorých má vytvoriť triedneho maskota (má byť čo najzaujímavejší a najestetickejší) -  aktivita prebieha v triede, po 2. vyučovacej hodine animátorky zhotovia fotografický záznam každého maskota v každej triede; následne je maskot vhodný na konzumáciu
Jablková pyramída – úlohou triedy je priniesť čo najviac jabĺk, aby dokázali postaviť čo najväčšiu pyramídu a konkurovať ostatným triedam – cez veľkú prestávku sa s jablkovým úlovkom do jedálne dostaví 5 najodhodlanejších dobrovoľníkov z triedy, ktorí pyramídu vytvoria
Tarzania dráha – žiaci si môžu preskúšať svoje fyzické schopnosti – z každej triedy sa dostaví 1 zástupca, ktorý má prejsť trasu za najkratší čas
Súťaž v jedení cottagecheese – vyhráva trieda, ktorej žiak najrýchlejšie skonzumuje celý kelímok (potrební sú 2 účastníci z každej triedy)
Nátierkový deň – triedy pripravia viac druhov nátierok, ktoré na začiatku veľkej prestávky prinesú do jedálne, priložia k nej popis, čo obsahuje, za ktorú triedu sa odovzdáva – každý člen zapojenej triedy si na ochutnávanie nátierok prinesie max. 2 celozrnné rožky – trieda, ktorá sa do nátierkovej aktivity nezapojí, sa k ochutnávke nepripojí
Čo moje telo konzumuje – traja zástupcovia triedy vyplnia hárok s popisom, aké potraviny prijímajú počas dňa
Ochutnávka – z každej triedy sa dostavia 4 žiaci (jeden z nich naslepo ochutnáva vybrané ovocie, zeleninu, kombinácie; ostatní sú otočení chrbtom, popisuje im chuť jedla, na základe ktorého hádajú konrétnu potravinu)
 
Reklama na ovocie  - každá trieda si pripraví kreatívnu reklamu na ovocie, zeleninu – predvedú ju v jedálni aspoň 4 dobrovoľníci v rozsahu 1 minúty
 
Recepty nátierok:
Mrkvová
·         Mrkva
·         Majonéza
·         Cibuľa
·         Bambino syr
·         Vajíčko
Mrkvu nastrúhame, cibuľu nakrájame najemno, vajíčko uvaríme a všetko zmiešame.
Vajíčková
·         Vajcia
·         Tavený syr
·         Kyslá uhorka
·         Šunka
·         Horčica
·         Maslo
Všetky ingrediencie zmiešame.
Oškvarková
·         Oškvarky
·         Cibuľa
·         Horčica
·         Masť
·         Čierne korenie
·         Soľ
Oškvarky zomelieme a pridáme ostatné prísady.
  Mgr. V. Oleksová 
  Fotogaléria...
 
   
   
 

Najnovšie